Tuesday, January 25, 2011

Yes,.. Blog aku dh ada Sitemap..



Salam 1 Malaysia..


Punya la lama aku cari cara nk buat sitemap ni.. baru la aku dpt buat..
alang2 dh leh buat.. aku pn apa lgi, tringin la nk ajaq kt hngpa smua..
nmpk cam senang.. tapi susah jugak.. tapi bila dh leh buat, aku rasa senang ja..


Jdi, hngpa ikut ja cara aku ni.. aku ajaq 1 per 1.. opss.. tgok dlu sitemap aku..



First..


hngpa kena buat new post/catatan baru.. alaaa.. mcm hngpa selalu nk tulis entri baru hngpa tu..


Kedua..


pastu. klik edit HTML..


Ketiga..


Copy paste kode ni.. ke dlm ruangan edit HTML tu..



<script style="text/javascript" src="http://www.abu-farhan.com/script/daftarisiblogger/blogtoc-min.js"></script>
<script src="http://ikutdanaku.blogspot.com/feeds/posts/default?max-results=9999&alt=json-in-script&callback=loadtoc"></script>



yg tulisan biru tu.. tukar ng url blog hngpa..


Keempat..


Pastu, postkan entri hngpa tu.. 
lihat la hasilnya..


Selalunya stkt ni je la dri mana2 blog yg aku lawat ajaq..


Tapi tu blum cukup lgi.. sebab aku nk kluar ruangan sitemap cam ni..




Ok, klu nk terbitkan sitemap hngpa kt ctu..


Ikut gmbar kt bawah.. rasanya lgi senang paham.. sbb aku pnya edisi bhasa melayu.. ramai pakai edisi english..kang aku trsilap translte.. jenuh plak hngpa nk paham.. lets go..
baca kt sini cara nk buh halaman ni
http://www.google.com/support/blogger/bin/answer.py?answer=165955







Selesai sudah...


ni antara blog yg aku layari utk buat sitemap ni..
abufarhan ->> semua kode asal kt cni..
kepalabergetar ->> kode yg aku amik
kreaatibuzz ->> ni kalu hngpa nk tukar tema ckit..


p/s: nk buat ikut tarikh.. xtahu lagi ni..



Facebook Comment Source : Ikut Dan Aku