Tuesday, November 30, 2010

Orang Asing yang belajaq Bahasa Melayu..

Bhasa Malaysia atau Melayu mmg sinonim ng msyrkat Malaysia (hehe, xyah habaq pn org dh tau).. OK la, street to the point la.. Aku nk cuma nk kongsi ng hngpa smua pasai Bahasa Melayu yg smmgnya mudah d plajari oleh smua bngsa d dunia dlm msa yg singkat..  


Sblum nk pnjng2 kn lgi cita aku ni, aku nk cita pngalaman aku dlu la.. Pda satu hari tu, aku pn gunting rambut.. Kt kdai tu, ada sorang pelanggan dan rakannya (mai teman la).. dan dua org pkerja kt ctu.. Aku yg masuk nk tggu giliran utk d guntingkn,..
jadi pening bila smua org dlm kedai tu ckap bhasa masing2.. Dlm hati aku.. 'depa ni duk smbang apa, duk kata kt aku ka?' hahaha.. Dh lma ckap tu, tiba2 yg plnggan tu p ckp melayu ng pkerja kt ctu.. Tnya asal mna.. pastu baru la aku tau, depa depa tu org mna. yg aku respect kt depa ni.. ckap melayu lancar btoi.. yg pkerja tu, aku x hairan la.. sb dh setahun kt malaysia.. asal pn acheh, Indon.. (jgn ingt bhasa acheh sma ng bhasa indon yg sllu d guna kn org indon, mmg pkerja tu sndri mngaku, dia x brapa pndai ckap bhasa rasmi indon msa kt acheh dlu, ckap acheh ja).. Yg 2 org pelanggan tu yg aku kagum.. baru sebulan duk malaysia, tapi ckap melayu.. pehhhh tip top.. asal pulak Turki.. jadi, hngpa pikiq2 la, susah x bhsa mlayu ni?? hehe.. Tu baru ckit yg aku tau org luaq pndai ckap kita, yg aku xtau pulak?? msti lgi byk kan.. contohnya.. geng2 pkerja buruh asing mcm Mat Bangla dan seumpama dgnya.. 


Oppss.. aku sbnaqnya nk masukkan video pasai Org Luar yg pndai ckap bhasa mlayu tapi duk cita pnjang lebar plak pasai aku plak.. hehehe.. 


Malas plak nk masukkn video, aku just bgi link dia je la.. Pndai2 la hngpa explore sndri k.. byk sgt video aku jumpa.. uhuhu.. Sumber aku cuma dri youtube, FB, dan Twitter...


1)raymondcrooke (Popular time dlu2)
->>hngpa klik kt nama atas tu, akn kluaq pasai sorang mat saleh yg pndai mnyanyi lagu p.ramlie.. 
->>Atau pn hngpa masuk ja cni >> http://www.youtube.com/view_play_list?p=3EA30970DB19283E


2)BenBradshaw1 (Popular pda thun ni)
->> Mcm biasa, klik kt atas tu.. Dia ni byk mngajaq org mlaysia utk blajaq bhsa english dgn btoi.. 
->> Ni FB dia plak >>http://www.facebook.com/pages/Ben-Bradshaw/158266617536035


3)BelacandanPaku  (Antara video popular skrg ni)
->> Yg ni plak byk buat video pasai khidupan kt malaysia.. Mcm2 ada..
->> Ni FB depa >>http://www.facebook.com/pages/Belacan-dan-Paku/130474590319707
->> Ni Twitter depa plak >>http://twitter.com/#!/Belacan_Paku
->> Ni plak blog depa >> http://belacanpaku.blogspot.com/ 


4)Yg lain2 plak.. 
video

Pak Arab cakap Kelantan



video

mamat mesir cakap melayu



  
p/s: Teringin nk bljaq bhsa jepun.. arigato.. haik haik..

Facebook Comment Source : Ikut Dan Aku

0 komen: