Sunday, January 23, 2011

Cara Nak Ubah Icon Favicon utk Blog



Salam 1 Malaysia..

agknya belum trlmbt lgi aku nk post benda ni wlupun dh ramai yg tahu.. 
aku trgerak hati nk buat tutorial pasai ni sbb aku pnya tmplate blog aku dlu aku ubah icon favicon nya..


jdi, aku trpksa la buat lgi sbb ianya ilang plak..


jdul gerak2 kt tab aku pn dh x brfungsi.. jdi tu lain kali la aku try ajar.. hihi..


ok.. sblum nk pnjng2 lgi, tau x icon favicon tu.. icon favicon tu. yg huruf B tu (mcm gmbar yg atas tu).. susah plak nk explain.. nah tgok gmbar ni.. blog aku sblum d iubah icon faviconnya..



yg atas skali tu.. x kn x nmpk kot.. bukan yg bwah tu k.. 


Ok.. klu dh tau.. n berminat nk tukar cm aku..aku pnya skrg ni buh logo kedah.. hihihi..

Langkah Pertama 
hngpa sediakan url gambar yang ingin dijadikan icon favicon untuk blog hngpa.
kalu xreti.. meh nk ajaq ckit.. hngpa.. buka Google image.. pastu search la icon apa yg hnpa nk.. dh jumpa.. buka icon tu.. pastu.. right klik, copy image url.. 
Langkah Kedua 
hngpa copy url gambar yang nak dijadikan icon tu dan paste pada text Masukkan URL Gambar Disini di bawah.

<link href='Masukkan URL Gambar Disini' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>

Contoh kod yang telah diedit

<link href='http://1.bp.blogspot.com/_fzxXkCFwIK0/SvUYa8wuRCI/AAAAAAAAABU/VNzX2hYyVms/S180/logo+kedah.png' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>

Langkah Ketiga 
hngpa Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. 
yg tahu la kan.. hehehe..Langkah Keempat
Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci Ctrl + F dan taip atau paste kod <b:skin><![CDATA[/*pada ruang Find (kt belah atas kanan). Seterusnya tekan kekunci Enter.

Langkah Kelima
pastu dia akan highlight prktaan hngpa<b:skin><![CDATA[/*..  salin kod yang telah siap di edit tadi ( rujuk langkah kedua) dan paste kod tersebut di atas atau sebelum kod <b:skin><![CDATA[/*

Langkah Keenam.. 
Simpan or Save la.. 

Selesai sudah.. senang ja kan.. hehe..

p/s: ok x icon aku tu.? hehe

Facebook Comment Source : Ikut Dan Aku